fbpx

Dit is Jan. Met zijn geweldig oog voor detail stelt hij zijn boog af tot in de puntjes en streeft hij naar de best mogelijke techniek in het boogschieten.
Deze Tongenaar stapte zo’n 10 jaar geleden samen met zoon Kobe voor het eerst de schutterij binnen.

Lach eens naar de camera!

Jan is geboren en getogen in Diepenbeek. Op zijn 25ste is hij in Tongeren komen wonen.

“Ik ben van opleiding fotograaf. Ik heb eerst 10 jaar lang in een reclamestudio in Hasselt gewerkt en daarna ben ik voor de meest gerenommeerde importeur van high-end professionele fotomaterialen gaan werken. Deze jobs vragen om een zeer hoge precisie en oog voor detail, iets wat ik ook toepas bij het boogschieten.

Als ik iets nieuw begin wil ik altijd tot het maximum haalbare gaan, ik ben nogal perfectionist in de dingen die ik doe. Dit soms tot ergernis van mijn omgeving. Ik probeer steeds te zoeken of er geen betere methode of oplossing is om de laatste details perfect te krijgen.”

De bogen aan de muur in de turnzaal

Zoals jullie misschien al weten werd onze schutterij door Kleuterschool ’t Reepje als turnzaal gebruikt. Dat is nu precies de aanleiding van Jan zijn boogschietcarrière.

“Boogschieten heeft me altijd geïnteresseerd. Als student heb ik ooit een fotoreportage gemaakt voor mijn eindwerk van een schuttersgilde in Brugge waar men met balans-kruisbogen schoot. Daar heb ik toen ook eens mee mogen schieten. De leden van de club waren daar toen behoorlijk onder de indruk hoe goed mij dat lukte.

Mijn zoon Kobe is ongeveer 10 jaar geleden gestart met boogschieten bij OSS. toen hij in ‘t Reepje naar de kleuterschool ging vertelde hij steeds zeer geïnteresseerd over de bogen die in de turnzaal aan de muur hingen.

Ik ging telkens mee naar de jeugdtraining op woensdag en vrijdag. Na enkele maanden begon het bij mij ook te kriebelen om eens met een handboog te schieten en heb toen aan Jeanke gevraagd of ik het ook eens mocht proberen. Dit was het begin voor mij als schutter. Ik was toen 48 jaar. Ik schiet dus nu ongeveer een 9 jaar.”

Een vizier of stabilisatoren, dat heeft Jan niet nodig.

“Ik ben gestart met de olympische recurveboog en sinds een goede 3 jaar ben ik barebow schutter geworden.

Ik heb als recurveschutter zes keer de interland België – Nederland geschoten, zelfs een keer de Kamp der Kampioenen.

Als barebowschutter heb ik brons behaald op het Belgisch Kampioenschap 25m outdoor en twee maal goud op het Vlaams kampioenschap outdoor 25m 1 pijl en 3 pijlen.

Ik zou graag eens goud behalen op het Belgisch Kampioenschap!

Verder schiet ik het liefst outdoor. Daar is de uitdaging steeds groter omdat er zoveel variabelen zijn in wind, licht en weersomstandigheden.”

De eerste échte barebow

“Ik schiet momenteel met de eerste echte barebow die je op de markt vind, een Mybo Mykan.

Ik heb de mogelijkheid gehad deze eerst te testen. Vanaf het eerste schot was het voor mij al duidelijk dat deze boog iets totaal anders is dan de Win&Win boog die ik daarvoor omgebouwd had tot barebow. De boog heeft zeer weinig last van vibraties na het schot en maakt het echt veel makkelijker om het schot mooi af te werken.

Als Olympische recurveboog ben ik fan van Win&Win Ino Carbon bogen omdat ze zeer pittig schieten.

Als barebow is de Mybo Mykan de te kloppen boog.

Beide bogen heb ik met dezelfde Win&Win 32 pond latten geschoten.”

“Een beginnende schutter raad ik aan om te starten met een boog die niet te straf is. Zorg dat je de juiste techniek aanleert vanaf de start! Aanleren gaat veel makkelijker dan afleren.
Dit merk je wanneer je in competitie staat en onder stress. Dan maak je na jaren opnieuw de fouten die je in het begin maakte.”

Gouden raad van Jan

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *