fbpx

De barebow wordt steeds populairder binnen het boogschieten. Ook in onze club merken we dat meer en meer recurveschutters de overstap maken naar barebow.
Maar waarom doen ze dat? En wat is het verschil nu eigenlijk tussen een recurveboog en een barebow?

Jan Dieryck met zijn barebow

Blote boog

‘Barebow’ betekent in het Engels ‘blote boog’. Bij barebow is het namelijk niet toegestaan om hulpmiddelen als stabilisatoren en een vizier te gebruiken.

Een moderne barebow bestaat enkel uit het handvat, de latten, de pees en eventueel een gewicht dat niet uitsteekt. Sommige bogenmerken, zoals Mybo, zijn zelfs begonnen met handvaten te produceren die geoptimaliseerd zijn voor de barebow-discipline.

Er bestaan echter ook traditionele soorten barebow: longbows bijvoorbeeld.
Deze traditionele bogen zijn gemaakt van hout en bestaan uit één stuk. Ze zijn dus niet demonteerbaar zoals moderne barebows en recurebogen. Verder mogen ze ook niet voorzien worden van hulpmiddelen.

Techniek

Barebowschutters trekken de pees tot aan hun gezicht met hun drie middelste vingers onder de pijl.
Hun ankerpunt – de plaats waar de schutter zijn hand op het gezicht plaatst – is niet onder de kaak, zoals bij recurveschutters, maar op hun wang. Dit zorgt ervoor dat ze over de lengte van hun pijl kunnen kijken en zo in het midden van het doel kunnen mikken.

In deze discipline wordt er ook een techniek genaamd ‘stringwalking‘ gebruikt.
Stringwatte? Bij stringwalking gaat de schutter zijn drie vingers verder van of dichterbij de pijl op zijn pees leggen voordat hij gaat schieten.
Dit fungeert een beetje als een vizier: hoe hoger en dichter bij de pijl hij zijn vingers plaatst, hoe hoger de pijl ook zal zitten op het doel. Hoe lager hij de pees vastneemt, hoe lager zijn pijl zal gaan.

De breedte – of de pijl meer naar links of rechts gaat op het doel – kan op een barebow worden geregeld met het drukpunt.

Als barebowschutter is een goede techniek enorm belangrijk. Elke stap in het schot moet met precisie worden afgewerkt. Omdat er geen hulpmiddelen zijn om te helpen bij stabilisatie is het bijvoorbeeld extra belangrijk om zo stil mogelijk te staan tijdens het schieten.

Ook afstelling is extra belangrijk bij een barebow. De boog moet goed afgesteld zijn op maat van de schutter om er goed mee te kunnen schieten.

Internationaal

Barebow werd geïntroduceerd op de allereerste World Archery Field Championships in 1969 als een instinctievere manier van schieten. De discipline kreeg enkel erkenning in het field- en 3D schieten tot 2020, toen het ook erkend werd in het doelschieten.
Tijdens internationale competities wordt er op een afstand van 50m geschoten.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *