fbpx

Meestal wordt de boog vastgehouden met de hand tegenovergesteld aan het dominante oog. Mensen met een rechts dominant oog houden hun boog in hun linkerhand.
In dit artikel wordt ervan uitgegaan dat het rechtse oog dominant is.  Voor schutters met een links dominant oog gebeurt alles in spiegelbeeld.

Over het algemeen draagt de schutter bescherming op de linkerarm, zodat de pees niet tegen de onderarm aanknalt. Ook wordt er een vingertab gedragen ter bescherming van de vingers van de rechterhand. Naast de bescherming zorgt dit ook voor een stabielere ankering aan je gezicht.

Compoundschutters dragen geen tab maar een release, een apparaatje waarmee ze de pees pakken en dat door een knopje kan worden gelost. Dit voorkomt rollen van de pees (wat nog wel eens voorkomt bij lossen met de vingers).  Hierdoor vermindert de kans op ernstige losfouten die door de kracht van een compound zeer resoluut worden afgestraft.

Het is belangrijk goed te staan voor het schieten. Je moet zorgen dat je stevig staat en dwars (met de linkerschouder richting het doel) op de pijlrichting.

Houd de boog parallel met de grond en plaats de pijl met de nok (inkeping op de achterkant) op de pees. De afwijkende kleur van de veren/fluiten (de vluchtpluim of indexveer) moet naar buiten staan.

Neem de boog vast met je linkerhand vast (indien rechtshandig) en plaats je de 3 middelste vingers van je rechterhand op de pees. Linkshandingen doen dit omgekeerd. Recurveschutters zetten 1 vinger boven en 2 vingers onder de pijl, barebowschutters schieten met 3 vingers onder de pijl.

Het is belangrijk je te concentreren voor en tijdens elk schot.

Houd je boogarm (linkerarm) gestrekt en trek de pijl naar achteren met de 3 middelste vingers van je rechterhand. Let op dat je je boogarm niet overstrekt.


Blijf naar achteren trekken tot aan het gezicht. Je boogarm moet gestrekt blijven en je elleboog wijst naar achter. Zo staan je armen in 1 lijn met de pijl.


Plaats de vingers aan het gezicht (ankeren). Waar op het gezicht is afhankelijk van de discipline waarin wordt geschoten. Recurveschutters ankeren onder hun kaak, barebowschutters onder het oog. De bedoeling hiervan is een steeds reproduceerbare positie te verkrijgen voor ieder schot.


Dan ga je richten op het doel. Je hand moet tegen je gezicht zitten. De arm waarin je de boog vasthoudt moet recht zijn, maar niet overstrekt. Anders kan de pees je arm raken. De elleboog van de rechterarm moet in lijn met je pijl naar achter gericht staan. Als je het geel (het midden van het doel of blazoen) door je vizier/over je pijlpunt ziet, blijf je hierop even stilstaan.


Dan laat je de pees los. Bij het lossen beweeg je je rechterhand (waarmee je de pees vasthield) naar achteren.

Tenslotte blijft je nog even stil staan tot de pijl in het doel zit. Dit heet narichten. Zo voorkom je dat je de pijl beïnvloedt door de boog de bewegen net na het schot.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *