fbpx

Voor het handboogschieten heb je uiteraard een boog nodig. We onderscheiden een aantal verschillende soorten.
De meest gebruikte types zijn de recurveboog (ook wel olympische boog genoemd) en compoundboog (of katrolboog).
De minder bekende broertjes zijn de barebow (of blote boog) en de traditionele bogen.

Recurveboog

Één van de populairste bogen is de Olympische-stijl recurveboog. Bij deze bogen wordt veelal gebruik gemaakt van vizieren, stabilisatie en andere hulpmiddelen om zo nauwkeurig mogelijk te schieten. Een recurveboog is volledig demonteerbaar, wat het makkelijk maakt hem te vervoeren.

Bij een recurveboog wordt er gebruik gemaakt van een vingertab die doorgaans uit 2 lagen leer bestaat. Hiermee bescherm je je vingers bij het uittrekken van je boog.

Recurvebogen werden eeuwen geleden al gebruikt door onder andere de Scythen, Hyksos, Turken, Mongolen en Chinezen.
Waarschijnlijk onder invloed van de Grieken en Feniciërs raakte de recurveboog ook in het Middellandse Zeegebied meer bekend. In de middeleeuwen was de recurveboog vooral in de drogere delen van Europa meer in trek, in de nattere delen gaf men de voorkeur aan de longbow.

Recurveboog

Compoundboog

Een compoundboog is een vrij recent type boog, en ziet er op het eerste zicht erg high-tech uit. Deze boog is niet demonteerbaar en wordt in zijn geheel vervoerd.  De compoundboog is in 1967 ontwikkeld door de Amerikaan Holless Wilbur Allen.

Ook dit type boog heeft stabilisatie en een vizier. In het vizier kan een klein vergrootglas zitten en een klein waterpasje. In de pees zit een “peepsight”, gaatje waardoor de schutter door het vizier kijkt.  Het vizier bestaat doorgaans uit een loep die het doel waarop gericht wordt een aantal maal vergroot.

De compoundschutter gebruikt een apparaatje dat we een ‘release’ noemen waarmee hij de pees vasthoudt.  Door het drukken op een knopje laat de release de pees los en schiet de pijl weg.

Compoundboog

Barebow

De Engelse term barebow betekent ‘kale boog’.  Bij Barebow spreekt het woord voor zich, en worden er geen hulpmiddelen – zoals een vizier en stabilisatie – gebruikt. Met deze manier van schieten wordt er langs de pijl gekeken en zo op het doel gemikt.

De hoogte waar de pijl terechtkomt kan de schutter door het plaatsen van de hand onder de pijl op de pees regelen. Hoe lager de schutter de hand op de pees plaatst hoe lager de pijl in het doel zal inslaan. Hoe hoger de schutter zijn hand op de pees zet hoe hoger de pijl terechtkomt. De hand zal echter wel altijd onder de pijl op de pees gezet worden.

Deze boog komt het vaakst voor in de disciplines Field en 3D, maar is ook een opmars aan het maken bij het doelschieten.

Barebow

Longbow

Tot de traditionele bogen worden verschillende boogtypes gerekend. Het is niet zoals bij de compoundklasse of recurveklasse dat er maar 1 type boog in de klasse thuishoort.

De boog moet hier dus traditioneel zijn. Dat kan een Engelse Longbow, een ruiterboog, een Amerikaanse Long-bow (Flatbow), jachtboog, … zijn. Alle bogen in deze categorie moeten wel van natuurlijk materiaal gemaakt zijn. De meeste traditionele schutters hebben een houten boog en gebruiken ook houten pijlen met eventueel natuurveren.

Moderne hulpmiddelen zoals een vizier, drukpunt of stabilisatie zijn verboden.
Sommige types van deze bogen – veelal de jachtbogen – hebben wel een pijloplegger, maar bij de meeste traditionele bogen ligt de pijl op de hand van de schutter.

Longbow

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *